Veelgestelde vragen

Hieronder vind u onze veelgestelde vragen en antwoorden, klik op een vraag om het antwoord te bekijken.

Algemeen (3)

Wat is gastouderopvang?
Gastouderopvang is kinderopvang in huiselijke omgeving. Dit betekent dat er opvang geboden wordt in het huis van de gastouder of ouder aan maximaal 6 kinderen . Eigen kinderen van een gastouder worden hierin tot 10 jaar mee geteld. De gastouder neemt tegen betaling de zorg van jouw kind over, biedt het kind een vertrouwde en veilige speel/leer omgeving aan en begeleidt het kind in zijn/haar ontwikkeling. Dit alles in een ongedwongen huiselijke sfeer waar kinderen zich kunnen ontplooien tot zijn/haar eigen IK.
Waarom kiezen voor gastouderopvang?
Gastouderopvang heeft verschillende voordelen. Er is bijvoorbeeld altijd dezelfde persoon die de zorg voor jouw kind(eren) van je overneemt; een kind kan zich hechten aan deze persoon. Het is kleinschalig; er is voldoende tijd om voor jouw kind te zorgen en hem/haar te begeleiden. De gastouder kent jouw kind goed. Vaak zijn er andere kinderen om mee te spelen. De normale dingen gaan zo door, zoals je wenst. Kinderen beleven het dagelijkse leven bij de gastouder; van een uitdagende activiteit tot een boodschapje doen in de supermarkt.
Er staan maar enkele gemeentes in Vind Je Gastouder, kan ik ook buiten deze gemeente gastouders vinden?
Op dit moment is dit nog niet mogelijk. Er zijn een aantal gemeentes uitgekozen om mee te starten door Vind Je Gastouder. Mocht je interesse hebben voor een andere gemeente laat het weten via info@vindjegastouder.nl. Bij voldoende animo gaan we kijken of er uitgebreid wordt naar betreffende gemeente. Zowel ouders, gastouders als gastouderbureaus kunnen deze vraag bij ons neerleggen.
Voor ouders (12)
Wat kan ik verwachten van een gastouder?
De gastouder is gediplomeerd en kent de ontwikkelingsfases die kinderen doorlopen. Zij weten het kind hierin te begeleiden. Een gastouder overlegt met jou wat je wensen zijn, respecteert deze en past deze toe binnen de mogelijkheden van de opvang. Gastouders hebben hun eigen visie en werkwijze; deze kunnen erg verschillend van elkaar zijn. Waarin de een met vaste dagprogramma`s en thema`s werkt, kan een andere gastouder weer meer vanuit het moment zelf werken en het initiatief veelal vanuit de kinderen zelf laten komen flexibel zijn en minder aan een dagprogramma vasthouden. Of een combinatie van beide. Zo wordt er op verschillende manieren verantwoorde gastouderopvang geboden.
Hoe wordt gastouderopvang begeleid?
Doormiddel van thema avonden en trainingen voor de gastouder. Door huisbezoeken met de daarbij horende evaluatie (formulieren). Telefonisch of per mail. Door nieuwsberichten.
Hoe wordt gastouderopvang controleert?
Iedere gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau of meerdere. Gastouderbureau`s controleren de gastouder en opvanglocatie minimaal 2 keer per jaar. Gastouderbureau`s verzorgen ook trainingen op pedagogisch vlak of onderwerpen die met gastouderopvang te maken hebben. Van gastouders wordt verwacht deel te nemen aan een aantal trainingen. Zo zijn er op jaarbasis verschillende contactmomenten. Jaarlijks wordt er op de opvanglocatie een risico inventarisatie uitgevoerd hiermee wordt gekeken of de woning veilig en hygiënisch is om verantwoorde opvang te verzorgen. Alle gastouders, huisgenoten en structurele aanwezigen zijn in bezit van een verklaring omtrent gedrag Ook ouders wordt gevraagd hoe de opvang bevalt; zij komen namelijk met regelmaat bij de gastouder. Daarnaast controleert ook de GGD de gastouderopvang via steekproeven.
Wat is de rol van het gastouderbureau?
• werving van gastouders • registratie gastouder • werving van ouders • registratie ouders • Intake,kennismaking,bemiddelingsgesprekken voeren, begeleiding urenberekening • bemiddeling opvang, • passende overeenkomsten • persoonlijke begeleiding van de opvang • scholing van gastouders • kinder ehbo / herhalings avonden • voortgangsgesprekken gastouder • 2x per jaar huisbezoeken aan de gastouder • minimaal 1 keer per jaar telefonisch overleg met ouders • evaluatiegesprekken de verslaglegging hiervan • jaarlijkse risico inventarisatie op de opvanglocatie • pedagogisch advies en begeleiding • de kassiersfunctie, facturering • jaaropgaven voor ouder en gastouder • herbemiddeling • informatie via mailings, de website en overig informatiemateriaal • het ontwikkelen van passend beleid • het ontwikkelen van het pedagogisch beleid • administratie • contact onderhouden met een oudercommissie • zorgen voor een klachtenregeling • contact met gemeente onderhouden • contact met belastingdienst • contact met de branchevereniging • contacten met de GGD • adequaat reageren op situatie die zich onverwachts voor doen
Wat is een pedagogisch beleid?
In een pedagogisch beleid wordt beschreven wat belangrijk is in de opvoeding/ontwikkeling van kinderen. Het geeft handvaten aan gastouder en ouder om het kind te begeleiden in zijn/haar ontwikkeling. Professioneel werkzame gastouders werken met een eigen pedagogisch werkplan; hierin leggen ze hun eigen visie vast.
Wat kost gastouderopvang?
Dat is verschillend, maar varieert vaak tussen €,5,- en €7,50 per kind per uur als de opvang plaatsvindt in het huis van de gastouder zelf. Als de opvang plaatsvindt in de woning van de ouder, starten de tarieven vaak bij het minimum uurloon. Gastouders mogen zelf hun uurtarief bepalen. Naast het uurtarief van de gastouder komt het tarief van het gastouderbureau dit varieert van een uurprijs per kind per uur tot een maandtarief van €25,- per kind per maand tot €100,- per kind per maand. Het totale bedrag wordt aan het gastouderbureau betaald waarna het gastouderbureau binnen 5 dagen een doorbetaling gedaan dient te hebben aan de gastouder. Dit betreft de kassiersfunctie die door de overheid bepaald is.
Wat is kinderopvangtoeslag?
Indien een gastouder ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. (LRKP), heb je te maken met erkende gastouderopvang en kom je in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. Deze kun je aanvragen op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hoe-moet-ik-kinderopvangtoeslag-aanvragen Afhankelijk van je persoonlijke situatie ontvang je maandelijks kinderopvangtoeslag. LET OP vraag je kinderopvangtoeslag aan binnen de eerste 3 maanden dat je opvang start. Geef wijzigingen ook tijdig door bij de kinderopvangtoeslag.
Wat is het LRKP?
Dit is het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Alle kinderopvanglocaties die voldoen aan de eisen van de wet zijn hierin opgenomen. Dus ook gastouders.
Heb je zelf de keuze via welk gastouderbureau je de gastouderopvang laat verzorgen?
Vaak werken gastouders al samen met een gastouderbureau. Je kunt altijd vragen of een gastouder via een ander gastouderbureau wil gaan werken. Er is namelijk veel kwaliteitsverschil maar zeker ook prijsverschil. Dit kan variëren van €25,- per kind per maand tot €100,- per kind per maand aan kosten aan een gastouderbureau.
Er staan maar enkele gemeentes in Vind Je Gastouder., kan ik ook buiten deze gemeente gastouders vinden?
Op dit moment is dit nog niet mogelijk. Er zijn een aantal gemeentes uitgekozen om mee te starten door Vind Je Gastouder. Mocht je interesse hebben voor een andere gemeente laat het weten via info@vindjegastouder.nl. Bij voldoende animo gaan we kijken of er uitgebreid wordt naar betreffende gemeente. Zowel ouders , gastouders als gastouderbureaus kunnen deze vraag bij ons neerleggen.
Zijn er kosten verbonden aan Vind Je Gastouder?
Nee er zijn geen kosten verbonden aan Vind Je Gastouder
Andere vraag?
Heb je een andere vraag stel je vraag per mail info@vindjegastouder.nl. Wij geven je zo spoedig als mogelijk antwoord. Let op mailtjes kunnen in de spam terecht komen.
Voor gastouders (5)
Hoe kan ik me als gastouder aanmelden?
Je kunt je aanmelden via "aanmelden gastouder” in het menu indien je gemeente actief is op Vind Je Gastouder. We nemen dan zo spoedig als mogelijk contact met je op. Staat je gemeente nu niet op Vind Je Gastouder, stuur een mail naar info@vindjegastouder.nl en wij gaan kijken of we in de toekomst ook iets voor jou kunnen betekenen
Ik zie dat er gastouders op het platform staan met meer gegevens hoe kan ik er ook zo opkomen
Stuur een mail naar Vind je Gastouder en wij zorgen ervoor dat door jou zelf de gegevens aangevuld kunnen worden.
Zijn er kosten verbonden aan Vind Je Gastouder?
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan Vind Je Gastouder
Dien ik bij een bepaald gastouderbureau aangesloten zijn om op Vind Je Gastouder als gastouder te mogen staan?
Nee, het maakt niet uit via welk gastouderbureau je werkt. Alle gastouders van bepaalde gemeentes mogen op Vind Je Gastouder. Indien een ouder interesse heeft in jouw gastouderopvang, zal de aanvraag aan jouw doorgestuurd worden en kan er mogelijk een kennismaking gepland worden. Belangrijk is, dat zoveel mogelijk gegevens van de gastouder ingevuld staan om goed vindbaar te zijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je ingeschreven staat in het LRKP.
Heb je zelf de keuze via welk gastouderbureau je werkt?
Vaak werk je als gastouder al samen met een gastouderbureau. Je kunt altijd met meerdere gastouderbureaus samen werken of via een ander gastouderbureau gaan werken. Er is namelijk veel kwaliteitsverschil maar zeker ook prijsverschil. Een ouder betaalt aan jou waarschijnlijk liever iets meer ,dan te veel aan een gastouderbureau. Jij staat namelijk wekelijks voor ze klaar om de opvang van hun kind(eren) te verzorgen. Lagere bureaukosten kan een ouder al snel honderden euro`s per jaar schelen. Ben je daarvan bewust. Er zijn ook genoeg gastouderbureaus die je voorzien van goede services tegen lagere bureaukosten.
Vind je gastouder (6)
Wat doet Vind Je Gastouder voor ouders?
Vind Je Gastouder geeft inzicht waar welke gastouder werkzaam is en geeft meer informatie over de gastouder. Op deze manier hopen we je snel een geschikte gastouder te laten vinden voor jouw kind(eren)
Wat doet vind je gastouder voor gastouders?
Vind Je Gastouder geeft gastouders een plek op het platform waar ze zich voor kunnen stellen, aan kunnen geven hoe ze werken en belangrijke kenmerken rondom de opvang door kunnen geven.
Zijn alle gastouders gekwalificeerd?
Ja, alle gastouders worden minimaal 2x per jaar gecontroleerd door een gastouderbureau of steekproefsgewijs door de GGD en voldoen aan de eisen van de wet. Dit zijn gastouders die uitsluitend werkzaam zijn via een gastouderbureau
Kan ik in verschillende gemeentes gastouders zoeken
Ja, dat is mogelijk; klik een andere gemeente aan en je kunt naar aanleiding van de door jou ingevulde voorkeuren verder zoeken in deze gemeente. Als je hier een gastouder interessant vindt, komt deze gastouder in de lijst ”mijn selectie”.
Staan alle gastouders in de regio op het platform?
Ja, alle gastouders staan erop. Ieder half jaar wordt dit gecontroleerd door Vind Je Gastouder. Nieuwe gastouders kunnen zich aanmelden of worden per half jaar uitgenodigd door Vind Je Gastouder.
Waar kan ik terecht met andere vragen over Vind Je Gastouder?
Je mag altijd een mail sturen naar info@vindjegastouder.nl we reageren altijd zo spoedig als mogelijk. Let op mailtjes kunnen in de spam terecht komen.

WAARDERINGEN

Rups&Co Ysselsteyn
Een fijne gastouder. Die goed is voor de kinderen. Buiten veel ruimte voor activiteiten enz. Dit vonden onze 3 kinderen altijd erg leuk. Ga zo door.
Tielen | 30-1-2021
Rups&Co Ysselsteyn
Een paar jaar geleden ging ik naar de gastouder om kennis te maken met onze zoon die vloog de gastouder letterlijk in de armen. Vanaf dat moment was het ijs al gebroken en wist ik dat hij daar op zijn plek zat. En zo ook onze dochter gaat nu met veel plezier spelen, alleen vind onze zoon het niet leuk dat hij niet meer mag. Het contact met de gastouder is ook heel goed. En ook wij vinden dat ze goud waard is en zouden ook niet anders meer willen.
Angela van Dijk | 30-1-2021
Joehoe gastouder opvang Gemert
Meike is altijd vrolijk als ze naar melissa mag, tenzij we ze ervoor wakker moeten maken. Maar een blij ei als we dr komen halen is het zeker. Ze leert, ervaart en ontwikkelt zich heel veel en we hebben daardoor een tevreden, fijn en gezellig kindje. Melissa staat open voor onze input qua de manier van eten geven en ritme etc.
Ook qua flexibiliteit is Melissa echt super, een betere gastouder kunnen wij ons in deze tijd niet wensen!
Meike | 13-1-2021